Hoe de olieboom helpt olielekkages op te ruimen in Friesland

Last van een olielek of olie gemorst op het water? Geen probleem! Tenminste, dat is wat de mensen in Friesland zeggen sinds ze een paar jaar geleden zijn begonnen met het gebruik van oliebooms. In tegenstelling tot wat je van de naam zou verwachten, is een olieboom geen boom of plant. Een olieboom is een voorwerp dat wordt gebruikt om olielekkages op het water efficiënt op te lossen. Hoe dit precies in zijn werk gaat, lees je hier!

Wat een olieboom is

De olieboom wordt dus in de sloten en andere wateren in Friesland ingezet om de spreiding van olie te voorkomen op het water. Natuurlijk is de olieboom ook in gebruik te nemen in andere regio’s. Een olieboom kan in het water worden gelegd en absorbeert olie. Het is goed om te weten dat het alleen olie absorbeert en zichzelf dus niet volzuigt met water. Ook blijft een olieboom drijven, waardoor het efficiënter de olie op het wateroppervlak kan absorberen. Een olieboom staat ook onder andere namen bekend, zoals de meervoudsvorm oliebooms, olieworst of oliescherm.

De werking van een olieboom

Een olieboom kan het best omschreven worden als een slang en heeft dus een cilindervorm. Dat is ook de reden dat het vaak een olieworst wordt genoemd. Er zijn dikkere en dunnere oliebooms beschikbaar, waarbij de dunne oliebooms vaak gebruikt worden in nauwe wateren zoals bijvoorbeeld sloten. De dikkere olieboom variant wordt gebruikt voor groter en open water. Je kunt meerdere oliebooms aan elkaar vastmaken omdat er haken en ogen aan de oliebooms zitten. Zo kun je ze als het ware als een keten in het water leggen. Ook als de olieboom vol is, blijft deze drijven en kun je ze eenvoudig uit het water halen.

Een olieboom kopen

Je kunt dus het beste meerdere oliebooms in een keer aanschaffen. Dit komt doordat je ze als een keten aan elkaar vast kunt maken. Zo kun je met de olieboom efficiënt olie uit het water filteren. Dat is met name fijn in de nauwe sloten en andere wateren van Friesland. Zo voorkom je schade aan de natuur en dat de olie zich verspreid. Zonder de olie op te ruimen met een olieboom kan een olievlek op water zich namelijk erg ver verspreiden waarbij de olielaag zelf erg dun wordt. Dit is slecht voor al het leven in het water maar ook voor vogels, eenden en gewassen in de buurt van het water. Met de olieboom is dit tegenwoordig gelukkig snel opgelost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *