Yin Yoga: wat is het, hoe werkt het en waarom zou je er aan beginnen?

Yoga is al jaren razend populair in Nederland, maar ook Yin Yoga maakt een flinke opkomst qua populariteit. Deze vorm van Yoga is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het aanbod qua lessen bij sportscholen of yogastudio’s. Dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in Yin Yoga is niet zonder reden. Het is namelijk een perfecte manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en je lichaam rust te geven. Maar, ondanks de opkomende populariteit van Yin Yoga zijn er nog steeds veel mensen die niet weten wat het is, hoe het werkt en waarom je er aan zou moeten beginnen. In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen. 

Wat is Yin Yoga? 

Yin Yoga is een aftakking van Yoga die zich kenmerkt door zijn zachte, langzame en meditatieve vorm. De houdingen die je aanneemt houd je voor langere tijd vast, doorgaans 3 tot 5 minuten. Door dit te doen ontstaat er een lichte weerstand in de gebieden waar de houding op gericht is. Je spieren ontspannen zich, mede met behulp van yoga-accessoires die je lichaam ondersteunen. Doordat je lang een houding aanneemt en je lang ontspant treedt er een effect op in de dieperliggende delen van je lichaam. Dit zorgt ervoor dat het bindweefsel rondom bijvoorbeeld je spieren en gewrichten wordt gestimuleerd. 

Hoe werkt Yin Yoga?

De basis van Yin Yoga is dat je posities lang vasthoudt. Hierdoor heb je tijd om de grenzen van je lichaam te verkennen en te verleggen. Het idee is dat je je lijf niet gebruikt om een houding vast te houden, maar juist om je lichaam beter aan te voelen. Yin Yoga heeft een rustgevend karakter wat veel mensen aanspreekt. Het gaat niet om intensief bewegen, maar juist om het ontspannen en even ontsnappen uit de dagelijkse waan. Voor veel mensen is Yin Yoga enorm interessant, bijvoorbeeld voor mensen met een zittend beroep. Door te zitten belast je je gewrichten en bindweefsel in je bekken en rug. Ook al denk je van niet, je spieren zijn constant aan het werk. Yin Yoga zorgt ervoor dat je stijve spieren loslaten en ontspannen raken. 

Wat zijn de voordelen van Yin Yoga? 

Yin Yoga biedt je vele voordelen. De belangrijkste hebben we hieronder voor je op een rij gezet. 

  • Met behulp van Yin Yoga kun je spanning in het lichaam rond je spieren, gewrichten, organen en botten loslaten. Hierdoor raakt je lichaam minder stijf en meer ontspannen. 
  • Yin Yoga is zeer laagdrempelig en gemakkelijk om te volgen. Het is geschikt voor iedereen en het is interessant voor velen, zoals bijvoorbeeld mensen die klachten ondervinden in hun bekken, rug of nek. 
  • Met behulp van Yin Yoga leer je beter te luisteren naar je lichaam. 

Waar kan ik Yin Yoga lessen afnemen? 

Lijkt het je leuk om Yin Yoga te beoefenen en ben je woonachtig in de provincie Groningen? Wees welkom om Yin Yoga in Leek uit te oefenen bij Fitclub Rodenburg! In onze sportschool vind je ervaren en enthousiaste begeleiders die samen op een leuke en resultaatgerichte manier ervoor zorgen dat jij fit bent en blijft. We bieden je ook de mogelijkheid om een gratis proefles af te nemen. Zo kun je eerst aankijken of Yin Yoga iets voor je is.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *